- Ληξούρι
- Παράλια κωμόπολη (υψόμ. 10 μ., 3.610 κάτ.) της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Παλικής, στον κόλπο του Αργοστολίου. Αποτελεί έδρα του δήμου Παλικής του νομού Κεφαλληνίας.
Ιστορία. Το Λ. αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1534, φαίνεται όμως ότι αναπτύχθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό· σε απογραφή του 1583 αναφέρεται να έχει 581 κατοίκους, ενώ αργότερα διεκδίκησε την έδρα της πρωτεύουσας του νησιού όταν αυτή θα μεταφερόταν από το Κάστρο, η οποία όμως τελικά κατέληξε στο Αργοστόλι. Έτσι το Λ. παρέμεινε πρωτεύουσα της Παλικής. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε το Λ. μετά το 1800, οπότε κατασκευάστηκαν δρόμοι και χτίστηκαν εκκλησίες και δημόσια κτίρια.
Κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής των Επτανήσων υπήρξε έδρα της λέσχης Ομόνοια, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ένωση με την Ελλάδα. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1848 περίπου 200 ένοπλοι χωρικοί εισέβαλαν στο Λ. και συγκρούστηκαν με τους Άγγλους, αλλά η εξέγερση απέτυχε όπως και η ανάλογη στο Αργοστόλι. Ο οικισμός έχει ανοικοδομηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις καταστροφές που δημιούργησε ο μεγάλος σεισμός του 1953. Στη θέση Μερσιά της περιοχής του Λ. βρίσκεται το κτήμα όπου έζησε ο ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901).
Το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, στον κόλπο του Αργοστολίου.
Ο ανδριάντας του Ανδρέα Λασκαράτου στη γενέτειρά του, το Ληξούρι της Κεφαλονιάς.
Dictionary of Greek. 2013.